Blog

URL Nedir Yazılarda Neden Önemlidir

URL Nedir ve neden önemlidir. URL olarak adlandırılan adres çubuğundaki isim “web kısa ad” şeklinde tanımlanıyor. İçerik yazılarımızdaki başlık linki web sitemiz için oldukça önemlidir. Öncelikle belirtelim ki içerik yazılarında; yazı ve diğer argümanları bir bütün olarak değerlendirmeliyiz.

Elbette, içeriklerimiz dilbilgisi kuralına uyduğu gibi doğru bilgi içerecek şekilde olmalıdır. Ancak bunları destekleyecek şekilde yazı başlığını ve buna bağlı olarak URL linkini de konuyla ilintili şekilde düzenlemeliyiz. Oluşturacağımız URL linki basit gibi durmasına rağmen SEO açısından değerlidir.

URL nedir sorusunun cevabı içerik yazılarımızın web aramalarında kolay bulunabilir olmasını sağlamasıdır. WordPress kullanıcıları bu konuda oldukça şanslıdır. Gerek eklentilerin yönlendirmesi gerekse bize sunulan elle müdahale seçeneği ile düzenleme yapabiliyoruz. Elbette hata yapmamak için önceliklerimizi belirleyerek işleme başlamalıyız. Zira WordPress yazılımında başlık seçerken birden fazla seçenek hakkımız bulunuyor. URL linkini İngilizceden Türkçeye çevirdiğimizde sümüklüböcek şeklinde isimlendiriliyor. Zira site başlığına yapışıp kalarak, sonraki zamanlarda da sitemizin kalıcı ismi oluyor.

URL Web Başlık Ayarını (Sümüklüböcek) Beraber Yapalım

URL nedir konumuzda öncelikle ayarı sabitlememiz gerekiyor. Ayar yapabilmemiz için öncelikle WordPress paneline şifremizle giriş yapıyoruz. Ana giriş penceresinde bulunan “kalıcı bağlantı ayarı” seçeneğiyle işleme devam ediyoruz. Bu kısımda dikkat edeceğimiz nokta kullanacağımız kalıcı ayarı belirlemektir. Eğer kullanacağımız başlık ayarına karar verdiysek burada seçeneğimizi sabitliyoruz.

Web sitesi yazı ayarının yapılma görseli
URL Başlık Ayarı

Ayarlar kısmında birkaç seçenek vardır. Ancak kullanacağımız seçeneği biraz daha detaylı açıklayalım. Web sitemiz kurumsal firma değilse fazla düşünmeye gerek yok. Daha açık ifade ile bireysel veya orta büyüklükte içerik bulunan web sitesi için ideal seçenek “Yazı İsmi” şeklindeki seçenektir. Peki, bu ayarı nasıl yapıyoruz. 

  • WordPress giriş ve ayarlar
  • Buradan Kalıcı bağlantılar seçeneği
  • Yazı İsmi bulunan seçeneği seçiyoruz.

WordPress ayarını doğru şekilde nasıl yapacağımıza karar vermemiz işimizi kolaylaştırıyor. Sümüklüböcek ayarını doğru şekilde yapmamız SEO açısından web sitemize değer katıyor.

Kısa ismin nasıl gösterileceğine dair resim
URL (Sümüklüböcek) Ayarı

URL web başlık ayarının doğru şekilde yapılması bize ne sağlıyor. İçerik yazımızı yayınladığımızda öncelikle H1 başlık URL adresi olarak belirleniyor. Elbette taslak olarak kaydettiğimizde yayınlayana kadar düzenleme şansımız oluyor. Bu sayede URL web başlığımızı sonradan anlamlı hale getiriyoruz.

Sümüklüböcek Web Başlık Ayarını Nasıl Yapıyoruz

Sümüklüböcek web başlık ayarını nasıl yapıyoruz? Öncelikle başlık ayarında neye dikkat etmeliyiz. Bilmemiz gereken birinci nokta URL başlık uzunluğunun Elli karakteri geçmemesi. Elli karakterin içinde sitenin başında bulunan “https://“ ve kelimeleri bir birinden ayıran “-“ ayıraç da sayıya dâhildir. Bütün bunları göz önünde tutarak URL başlığımızı SEO kuralını da dikkate alarak yapıyoruz. Yazı başlığındaki kelime sınırlaması ve zorunlu karakterlerin de olması seçeneğimizi azaltıyor. Bu nedenle domain isminin mümkün mertebe kısa olması URL başlığımızda daha fazla kelime kullanmamıza olanak sağlıyor.

Web aramasında kısa ismin nasıl göründüğü
Uzun Başlık Noktalama İle Kısaltılır
  • https://benimruyam.com>url-baslik-sumuklubocek 

İçerik yazımızda URL web başlığı seçeneğini gelişigüzel kullanırsak ne olur. Google web tarayıcısı yayınlanan içerik yazısının ilk Elli karakterini okunaklı şekilde gösteriyor. Bu sayının üzerinde, yani daha uzun başlıkları “…” şeklinde kısaltıyor. İçerik başlığımızın noktalı şekilde kısaltılması istemediğimiz bir durumdur.

  • Web kullanıcısı “…” kısaltmalarda yazıyı değersiz görüyor
  • İçerik yazısını okuyucu; yanıltıcı/aldatıcı şekilde algılıyor
  • İçeriğimizin can alıcı kelimesi görünmez olabiliyor.

Ziyaretçi bu olumsuzluklar karşısında içerik yazımızı okumadan başka web sitesine yönelebiliyor. Oysaki içerikle uyumlu URL nedir sorusuna istinaden URL başlığı SEO kuralı çerçevesinde bir birini tamamlıyor.

Web sitelerinin hazırlanma sebebi insanın okuması ve istifade etmesidir. İnsanlar da web sitesinde çıkan yazıyı okumadan önce tahlil edip inceliyor. Web sitesine gelen okuyucu, yazının URL başlığına, içerik yazısının H1 başlığına ve konunun web sayfasında genel görünümüne bakıyor. İçerik yazıyla mı boğulmuş? Resim veya grafiklerle destekleniyor mu?  Amacımız içerik yazımızın okunmasını sağlamaksa web arayıcısının istek ve taleplerini en iyi şekilde karşılıyor olmamız gerekiyor.

URL Nedir Dikkat Etmemiz Gereken Püf Noktalar

URL başlığında en çok dikkat etmemiz gereken, odak anahtar kelimesinin web başlığında geçmesini mutlaka sağlamalıyız. Bundan sonra içerik yazımızı taslak olarak kaydettiğimizde oluşan başlığı temizlemektir. Bunu nasıl yapacağız? Sümüklüböcek başlığına otomatik şekilde yerleşen “-a-”; “-ve-”; “-ama-”;  “-ı-“ gibi gereksiz kelimeleri kaldırmalıyız. Zira başlıkta kullanacağımız kelime sayısı sınırlı olduğu için başlığımızı en verimli şekilde değerlendirmeliyiz.

Bunun yanında URL nedir sorusunda dikkat etmemiz gereken önemli nokta da bulunuyor. Bunlardan biri de sümüklüböcek başlığını web sitemizde bir defa kullanabiliyoruz. Şöyle ki: “seo-calismasi” şeklindeki başlığı ancak bir defa kullanabiliyoruz. Aynı web sitesinde aynı başlıkla farklı bir içerik sayfası yazamıyoruz. Bu nedenle URL web başlık oluştururken bu püf noktayı da gözden kaçırmıyoruz.

Sümüklüböcek Ayarında Türkçe Karakter Kullanamayız

URL başlık oluştururken teknik olarak dikkat etmemiz gereken diğer bir husus da başlıkların küçük harf kullanılarak oluşturulmasıdır. Çok mecbur kalmadıkça tercihimiz küçük harf olursa ileride benzer içerik yazısı oluştururken bunun bize faydası oluyor. Gerektiği zaman benzer içeriklerde büyük harf kullanarak aynı başlık kullanılmasını önleyebiliyoruz. Buraya kadar URL nedir sorusuna cevap ardık. Soluklanarak konumuza devam edelim.

Web başlıklarında Türkçe karakter kullanamayacağımızı hatırlatmamızda fayda var. Zira “Ş,ş”; “I,ı”; “Ç,ç”; “Ğ,ğ”; “Ü,ü” gibi Türkçe karakterleri içerik başlığımızda kesinlikle kullanamıyoruz.

İçeriklerimizi web sitemizde yayınlamadan önce URL nedir düşüncesiyle içeriğimizin başlık kısmını mutlaka kontrol etmeliyiz. Zira içerik yazımız yayınlandıktan kısa bir süre sonra değer kazanabiliyor. Bu durumdayken başlık kısmını değiştirmek yazımızın değerini düşürüyor. Düşünün; içerik yazımız kaliteli ve üst sıralara hızlı şekilde çıkıyor. Yakın zamanda da “Snippet” olarak sıfırıncı sıraya yükseldi. Ancak URL web başlık ve yazı içeriği uyumsuz kalıyor. Bu nedenden dolayı web kullanıcısı tıklama tercihini değiştirip başka siteye yöneliyor. Oysa başlık ve başlığa uyumlu içeriğin olması SEO açısından web sitemize oldukça değer katacaktır.

ismail gültekin

Pandami döneminde eve kapanmayla içerik yazarlığı eğitimiyle tanıştım. Blok yazarlığı, içerik yazarlığı ve içerik uzmanlığı konusunda online eğitimimi tamamladım. Eğitim ve araştırma ikilisiyle yeni ufuklara yelken açmak dileğiyle...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir